Quantcast
Channel: Företagande.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1216

SEO-tips för företag – med (eller utan) e-handel

$
0
0
SEO-tips för företag – med (eller utan) e-handel

Funderar du på eller har du redan publicerat en hemsida eller webbshop men inte lyckat få särskilt många besökare? Då kommer här en grundlig SEO-guide på hur du ska gå tillväga för att sökmotorerna ska leda kunderna till just dig. Syns man inte så finns man inte, så många är eniga om att SEO är det absolut viktigaste verktyget som finns för att synas på nätet.

Här är 5 SEO-tips för att komma igång.

Vad är SEO/sökmotoroptimering?

Vi börjar enkelt där SEO betyder “Search Engine Optimization” och kallas för sökmotoroptimering eller Google-optimering på svenska. SEO innebär att göra anpassningar på en webbsida i syfte att göra det enklare för sökmotorerna (vi riktar in oss på Google) att hitta och indexera den. Målet är att komma högt upp på Google i det organiska sökresultatet (det resultat som inte är annonser) och därigenom vara synlig för alla som söker efter just det du erbjuder. En undersökning från “Zero limit web” har visat att över 67% av samtliga klick går till de fem översta resultaten. Plats 6–10 får knappt 4%. Det visar hur viktigt det är att ranka högt på de sökord man siktar på. Sammanfattat går alltså SEO ut på att synas på Google – så högt upp som möjligt!

Hur fungerar Google?

För att förstå SEO måste man först förstå hur Google fungerar. Förenklat kan man säga att Google har som vision att organisera världens information genom att låta den mest relevanta synas högst upp. Detta gör Google genom att låta sin sökmotor leta igenom,
kategorisera och sortera alla världens webbsidor efter vissa förutbestämda premisser. Till detta används så kallade spindlar, en sökrobot som skannar av internet efter sajter och tar sig från sida till sida via länkar. Du kan se länkarna som spindelväven som knyter ihop nätet. Spindlarna är de som läser av innehållet på varje sida och sedan lägger dem (tillsammans med miljardtals andra sidor) i Googles index. Det är sedan från detta index Google sätter ihop en SERP (Search Engine Result Page, sidan med sökresultat) som sedan bestämmer rangordningen och försöker ta fram de mest relevanta alternativen för den som googlar. Med tanke på mängden webbsidor som finns är det inte svårt att inse varför konkurrensen ofta är stenhård i sökresultaten. Men ju lättare du gör det för spindlarna att hitta och förstå dina sidor, och ju mer relevant ditt innehåll är för en viss sökning, desto större är chansen att hamna högt upp (eller till och med överst) på Google.

5 SEO-tips för att synas på nätet

1. Tänk igenom menyn och länkstrukturen på din webbplats

Det är viktigt att få till en bra struktur på din webbplats, både för besökarna att navigera i men även för din SEO. Spindlarna ska nämligen lätt och snabbt kunna gå igenom samtliga sidor på din sajt för att du ska få en bra ranking. En bra tumregel kan vara att varje sida på din webbplats ska gå att nå genom 3 klick eller mindre. Din meny ska alltså som mest ha 3 nivåer, exempelvis:

Skor > Herr > Sneakers eller Bygg > Tak > Tegel

Tänk också på att inte ha några “föräldralösa” sidor, alltså sidor som inte har någon länk som går till dem. Dessa sidor kommer spindlarna ha mycket svårt att hitta, vilket gör att chansen för att dessa sidor dyker upp i söket är minimal.

2. Väg varje (sök)ord på våg

Sökordsanalys
Gör din sökordsanalys och kartlägg vilka ord och
meningar som flest människor använder när de googlar efter produkter eller tjänster som du och dina konkurrenter säljer. Något som många missar är att använda sökordsverktyg, exempelvis “keywordtool.io.”, som visar dig vilka sökord och meningar som används mest. Vi kan även rekommendera “Google Trends”, för att bevaka konsumentbeteenden och trender på just din marknad. Ibland kan det även löna sig att satsa på lite mindre populära sökord, då konkurrensen ofta är mindre.

Spetsa till dina titeltaggar
Titeln (även kallat titeltagg, title tag, metatitel eller meta title) på din hemsida är ett av de tyngsta elementen i Googles ögon. Det är den stora blåa länktexten som du ser ute i sökresultaten. Det är också den text som du ser överst i webbläsarfliken. Obs: Titel är inte detsamma som rubrik! Försök att få med ditt/dina viktigaste sökord för just den sidan i titeln, utan att tappa läsvärdigheten. Håll titeln under 60 tecken inklusive blanksteg för att inte riskera att Google kapar dina titlar. Tänk också på att varje enskild sida på din webbplats bör ha unika titlar. Se titlar som ett sätt att märka upp dina sidor i ett arkivskåp. Du ska veta vad sidan innehåller bara genom att läsa titeltaggen. Två eller fler likadana titlar skapar förvirring för både människor och spindlar!

(Meta)beskriv dina sidor
Metabeskrivningen är texten som syns under titeln (den stora blåa länktexten) i sökresultaten. Här har du mellan 120–150 tecken på dig (beroende på sökning och enhet) att sammanfatta sidans innehåll. Tänk på att metabeskrivningen har som främsta mål att vinna “striden om klicket” i sökresultaten.

Hotta upp H1:or och se till att innehållet är relevant
Även sidans huvudrubrik (H1 på HTML-språk) väger tungt hos sökmotorerna. Detta element syns dock inte ute i sökresultatet, utan finns enbart inne på sidan. Försök att få till en rubrik som lockar till vidare läsning samtidigt som du får med de viktigaste sökorden för just den sidan. Även sökorden i menyn och de ord som upprepas ofta på din hemsida ger tyngd åt din ranking.
Att innehållet på din hemsida är relevant är även av yttersta vikt. Att skriva unika och intressanta texter och blanda med bilder och gärna filmer gör att Google uppfattar din sida som intressant/relevant för den som söker. Det får med andra ord gärna vara mycket innehåll på din sida, men det är som sagt viktigt att det är relevant och intressant annars kan det få motsatt effekt.

3. Håll hastigheten

En sidas laddningstid, alltså tiden det tar från att någon klickar på ditt sökresultat i Google till att sidan visas, är en faktor som avgör Google-rankingen. Testa laddningstiden på dina sidor genom Googles egna verktyg och om det visar sig att dina sidor är långsamma: Testa att exempelvis optimera/förminska bilderna på sidan. Bilderna är ofta boven i dramat när det kommer till slöa sidor.

4. Koppla på Google Search Console

De flesta som driver en hemsida känner till eller använder Google Analytics. Däremot är det betydligt färre som känner till Google Search Console. Det tycker vi är konstigt, då Search Console nästan är mer oumbärligt ur ett SEO-perspektiv än Analytics.

I Google Search Console kan du bland annat…

  • ...ladda upp en sitemap som gör det enkelt för spindlar att hitta alla dina sidor.
  • ...se alla “döda” (404) sidor och sidor med andra problem på din sajt.
  • ...se vilka andra domäner som länkar till dig och då även de spammiga och skadliga.
  • ...se hur en viss sida läses av Google
  • ...se hur många som har besökt en specifik sida via en Google-sökning – och vilket sökord de använt för att komma dit! (detta går INTE i Analytics längre)
  • ....se hur en specifik sida rankar på ett visst sökord

5. Länka till dina samarbetspartners och be dem länka till dig

En stor del av rankingen på Google avgörs av länkar. Ju fler bra länkar som leder till en viss domän, desto starkare blir domänen. Du kan se varje länk som en slags röst på just den domänen och summan av länkarna (eller “rösterna”) som pekar till en viss sajt brukar kallas länkkraft. Ett bra och naturligt första steg för dig är att skapa en sida där du presenterar dina samarbetspartners. På denna sida länkar du till respektive partners sajter. En förutsättning för detta är dock att de gör detsamma för dig – annars skänker du länkkraft till dem utan att få något tillbaka! Tänk även på att inte länka (skänka länkkraft) till sidor som kan konkurrera med dig i sökresultaten.

 

Hur säljer du bäst på nätet? Lär dig mer om e-handel och maxa din närvaro på webben. Här är tipsen som hjälper dig!

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1216

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!