
Är du redo att bli din egen chef? För att lyckas är det en hel del du måste ha koll på, här listar vi fem tips som handlar om dina pengar. Det kanske allra viktigaste; att försäkra lönen.
1. Skaffa lönetrygghet
Få företagare i startgroparna tänker på vad som händer med ekonomin om affärsidén spricker. Är du med i a-kassan så håller ekonomin, även om affärsidén inte gör det. Anslut dig till Sveriges största a-kassa för småföretagare när du startar eget så har du lönetrygghet om det inte går som du tänker dig. A-kassa ger dig 80 procent av lönen upp till 25 025 kr/månad och lägger du till en inkomstförsäkring kan du säkra upp till 80 000 kr/månad.
Går du direkt från en anställning till eget företag gäller dessutom 24-månadersregeln. Den innebär att du, om det gynnar dig, kan få a-kassa baserad på din tidigare lön istället för ditt företag, om du måste lägga ner företaget inom 24 månader från starten.
2. Gör inga glädjekalkyler
Räkna på den förväntade lönsamheten innan du sätter igång. Hur mycket måste du sälja för att täcka dina rörliga och fasta kostnader? Gör en budget (intäkter - kostnader) för att räkna ut hur mycket du tror kommer att bli över varje månad. Håller budgeten? Kommer du att kunna leva på ditt företag eller passar det bättre att kombinera företagandet med en annan inkomst?
3. Välj rätt bolagsform
Enskild firma, aktiebolag eller kanske ekonomisk förening? Läs på om de olika bolagsformerna och fundera på vad som är lämpligast, utifrån dig själv och ditt blivande företags förutsättningar. Kanske finns det en bolagsform du inte tänkt på som passar allra bäst?
4. Se till att få betalt
Att påminna om sena fakturor är sällan kul, särskilt inte som nybliven företagare – men ibland nödvändigt. Se till att direkt påminna dina kunder om de är sena med betalningar, för att minimera risken att inte få betalt för utfört arbete. Vissa sätter i system att betala sent, men du ska inte vara dina kunders låneinstitut.
5. Var inte för billig
Det kan vara lockande att gå in med ett väldigt lågt pris, för att ha en chans mot redan etablerade konkurrenter. Men tänk då på att det blir svårt att höja priset till en rimlig nivå senare, när dina kunder har valt dig för att du är billig. Försök hitta andra saker än pris att konkurrera med, och vill du ändå börja på en låg nivå, kalla det ”prova-på-pris”.
Redo att sätta igång nu? Kom ihåg att skaffa lönetrygghet först – om det inte går som du tänker dig.