
Ännu ett intressant år inom IT och e-handel är till ända och 2018 ser ut att bli minst lika händelserikt.
Sven Hammar, CSO för webbexperten Apica, tar en titt i sin kristallkula för att hitta de tre starkaste trenderna inom IT och e-handel nästa år:
GDPR kommer att påverka alla internetaktörer
EU’s nya regler för dataskydd, general data protection regulation (GDPR), börjar gälla i maj 2018. De kommer att få en stor påverkan på alla aktörer inom internet, inklusive e-handlare. I korthet kommer de nya reglerna för dataskydd att reglera hur internets aktörer behandlar data om sina kunder, alltså ungefär som alla befintliga regler för dataskydd men med en del nya krav och skärpningar.
Alla framgångsrika e-handelsföretag hanterar stora mängder personlig kundinformation som självfallet måste hanteras och lagras på ett säkert sätt. Utöver detta, kräver EUs nya regler för dataskydd att alla kunder måste få enkel tillgång till den lagrade informationen om sig själva. Det blir också skärpta regler om marknadsföring via mejl (en grundläggande e-handelsaktivitet). Det kommer att krävas tydlig acceptans för att ta emot mejlutskick och reglerna baseras på opt-in snarare än opt-out.
Det införs även tuffa sanktioner för brott mot reglerna, med böter på upp till 20 miljoner euro. Jag förväntar mig en flodvåg av försök till bedrägerier i kölvattnet av de nya reglerna, med falska betalningskrav för att ha brutit mot dem. Bästa sättet att undvika detta är förstås att försäkra sig om att man uppfyller de nya kraven.
Blockchain tar steget ut ur Bitcoin
Ingen har kunnat undgå att läsa om Bitcoin, hur denna kryptovaluta har exploderat i värde och stigit med 1000 procent på ett år. Men förutom att göra några människor rika så finns det en annan stor underliggande nyhet här; Blockchain som teknologi är ett helt nytt sätt att delegera och kontrollera tidslinjer och datatillgång.
Blockchain kan revolutionera det sätt på vilket tillgång och data kan delas på säkra och pålitliga sätt. Andra områden som står inför stora utmaningar är Internet of Things och den data som är förknippad med de apparater som använder IoT, t ex uppkopplade bilar. Vem äger datan, och vem godkänner tillgång till denna data från andra tjänsteleverantörer i IoT-kedjan som bensinstationer, matleverantörer, försäkringsbolag m.m? Är det biltillverkaren, bilens förare eller bilens ägare? Jag förutspår att Blockchain kommer att spela en större roll i framtiden när det gäller att delegera tillgång till data i kritiska applikationer såsom uppkopplade fordon och hälsovård.
Agil systemutveckling tar in API
API, application programming interface eller applikationsprogrammeringsgränssnitt för att använda ett långt svenskt ord, har blivit en riktig drivkraft inom internetvärlden. Att släppa nya applikationer har aldrig varit enklare och snabbare än nu. Men det kräver också att utvecklare testar och validerar sina egna koder, utan att använda en separat testgrupp. Operativa grupper och utvecklingsgrupper som arbetar tillsammans måste ha direkt synlighet ‘end to end’ och övervakningsskript som är integrerade i en enda process. Detta är det enda sättet att nå framgång med snabba releaser – med bibehållen hög kvalitet och god prestanda.
Operativa grupper måste hantera övervakning av API:er på samma sätt som mjukvaruutvecklare hanterar kod: genom att använda källkontroll, automation och modern artificiell intelligens för aktiviteter som uppvisar klara mönster. Övervakning från början till slut är av största vikt.
E-handel har fortsatt att växa 2017 med stor påverkan på fysiska köpcenter och detaljhandelsjättar som H&M. Tillväxten lär fortsätta nästa år.
Webgallerians grundare och VD Ingemar Gleissman blickar framåt för att identifiera de tre starkaste trenderna inom e-handel 2018:
Amazon kommer till Sverige?
Allt fler experter är överens om att e-handelsjätten Amazon kommer till Sverige 2018. Många är oroliga för vad som då händer med enskilda och små webbutiker… Jag tror att mainstreambutiker blir de första att slås ut. Små webbutiker kommer också att få det ytterst svårt. Däremot tror jag att butiker med nischade produkter kan bli vinnare – de som är synliga med sina varumärken och får hjälp att nå fram i bruset.
Marknadsplatser på nätet blir ännu större
De stora webbutikerna och marknadsplatserna blir allt större. De växer så det knakar. Vad händer med de små butikerna i den allt starkare konkurrensen? Deras enda räddning blir nog att synas och verka på en fungerande marknadsplats som kan vara en partner i marknadsföring, logistik och distribution men också tillväxt.
l framtiden kommer vi att se allt fler marknadsplatser som Tradera, Blocket, Webgallerian och Amazon öka i popularitet; Det innebär en stor möjlighet för små okända e-handlare. Näthandeln är nu så enkel och effektiv att den kan konkurrera på allvar med fysiska köpcentra. Presenter som kan vara svåra att hitta i fysiska butiker utan att letandet tar orimligt lång tid. Då är nätet med sina sökfunktioner helt överlägset.
Social shopping och upplevelser
Dagens teknik ger nätbaserade marknadsplatser och webbutiker möjligheter att förmedla en genuin shoppingkänsla till sina kunder. Konsumenten vill ha en shoppingupplevelse inte bara i den fysiska handeln utan även i e-handeln. Många konsumenter tycker att fysiska köpcentra är uniforma och trista. Samma butiker i alla centrum. Där har marknadsplatser på nätet en möjlighet att visa kunderna butiker de inte visste fanns, och ett enormt stort och lättillgängligt sortiment. Social shopping blir allt viktigare: Folk älskar att prata om sin shopping och berätta vad man handlar, jämföra produkter och få råd och tips.
Sven Hammar är chefsstrateg och grundare av det svenska IT-företaget Apica, ett av världens ledande prestandatestföretag och experter på att testa, utvärdera och kvalitetssäkra webbapplikationer, molntjänster och mobila applikationer. Sven är en mycket erfaren och kunnig specialist inom entreprenörskap, internet och teknikutveckling, webbprestanda och e-handel. Se www.apicasystems.com
Ingemar Gleissman är grundare av och VD för Webgallerian, en marknadsplats på nätet. Han är en framgångsrik serieentreprenör och veteran inom svensk e-handel som startade sitt första internetföretag redan 2004. Med Webgallerian vill han skapa Nordens största marknadsplats på nätet, med hundratals mindre webbutiker samlade under ett ”tak”. Se webgallerian.se