
Känner du att det är dags för en digitalisering av ditt bolag? Då ska du kika hit. Zmarta Group är ett av de bolag som har gått från att vara ett mindre, blygsamt företag i Ängelholm till ett högt expanderande fintech-bolag i Sverige, Norge, Finland och Tyskland.
Zmarta Groups historia började redan 1999 i Ängelholm under namnet Bolåneservice. Sedan dess har bolaget hunnit heta Freedom Finance och blivit Zmarta Group – ett samlingsnamn för varumärkena Freedom Finance, Zmarta, Freedom Rahoitus, Centum Finans, Finansa, Lån för alla och Bankio.
Resan till där Zmarta Group är idag är tack vare ett otroligt gäng kompetenta medarbetare med ett starkt fokus på digitalisering. Vi har pratat med Per Holmkvist, tidigare grundare och VD på digitalbyrån Mobiento och numera CDO på Zmarta Group, om hur man bör tänka idag när ett bolag ska digitaliseras.
På Zmarta Group pratar ni mycket om Mobile First. Vad innebär det och hur lyckas man?
– Mobile first innebär att man alltid har mobilen som utgångspunkt. När jag tänker mobile first så ser jag tre olika aspekter framför mig om vad det är och hur man uppnår det. Den första delen är att man ska förbereda sig på den explosiva tillväxten i mobilen och att man hänger med på tåget mot en mobilanpassad marknad.
Den andra delen är att man inte får missa de funktioner som erbjuds i mobilen, som exempelvis kompass eller touch-ID. Har man i utvecklingen koll på det och kan se helheten blir det enklare i uppbyggnadsprocessen. Skulle man däremot börja från fel håll och skapa en hemsida eller funktion på desktop finns det en risk att detta inte kan appliceras i mobilen. Därför är mitt tips att använda kraften som finns i mobilen och att börja arbetet där för att sen ta sig vidare till desktop och surfplatta.
Min tredje tanke är att man tvingas prioritera vid mobile first. Det är lätt att göra något för desktop och webben eftersom utrymmet är stort men i mobilen tvingas man prioritera sitt innehåll. Det är en svår process. Det kan vara allt från ledningsgruppsfrågor till vad ska vi lyfta fram? Det intressanta med att tvingas till mobile first är att man är mer selektiv i vad som ska publiceras då utrymmet är minimalt. Förhoppningsvis har man diskuterat budskapet fram och tillbaka och när det är bestämt kan man sedan bygga vidare från det på desktop och surfplatta. Jag brukar använda mig Mark Twains uttryck för att betona tyngden i ett utarbetat innehåll: ”Jag är ledsen att jag skriver ett långt brev, jag hade inte tid att skriva ett kort”. Det visar att det alltid är lätt att skriva mycket, men desto svårare att få ett kort, samlat budskap. Det tycker jag är smart.
Hur gör man då?
– När man sätter sig ner för att fundera ut ett tillvägagångssätt så hamnar man i en intressant process. Först bör man tänka om man kan skapa en helt mobil produkt. Kan man kanske ta betalt på något nytt sätt – hur gör man det – och skulle det innebära något nytt för vårt företag?
Problemet när man skapar en ny produkt och möter en reklam- eller digitalbyrå är att man i 90 procent av fallen fortfarande får en desktopskiss. En desktopskiss är enkel att göra funktionell och snygg men det intresserar inte mig. Jag vill inte se en desktopskiss. För att få mitt intresse ska man visa mig en skiss på hur det ser ut i mobilen för det går alltid att applicera på desktop.
Hur digitaliserar man sig själv i en förhållandevis icke digital bransch?
– För ett nystartat bolag tycker jag det är viktigt att man har det digitala i sitt DNA och att alla anställda har en digital höjd.
Ska man som befintligt bolag stöpa om sitt arbetssätt blir digitaliseringen en annan utmaning. Det handlar om två områden; externt och internt.
Dels allt externt som möter kunder och partners som exempelvis webben, appar, sms och UX, och marknadsföring. Där lägger många bolag sitt fokus under sin digitalisering. Men för att göra en liknelse till problemet om man endast lägger fokus på de externa delarna är om man målar ett hus men inte gör underarbetet. Det ser snyggt ut till en början men färgen håller inte med tiden. Man har alltså inte arbetat från grunden.
Därför är det viktigt med rätt kompetens och rätt referensram med kompetensstöd. Den dagliga kommunikationen ska fungera för att bolaget ska kunna utvecklas och ta sig framåt genom en bra nivå av digital förståelse.
Slutligen skulle jag vilja säga att man måste ha en bra innovations-, produktions- och utvecklingsprocess där man har nära till de som utvecklar. För mindre företag är det en stor fördel när utvecklingsprocesserna blir kortare och man sitter nära sin chef och kollegor.
Kundresan i fokus – hur skapar man en sömfri och enkel användarupplevelse?
– För att skapa en sömfri användarupplevelse krävs det att all kommunikation är enhetlig. Sms, print, webb, tv och radio måste ha samma form genom text, färg och budskap. Det ska inte spela någon roll vilken kanal man marknadsför sig i – kunden ska känna att hen är inom samma plattform. Man bör också se över sina olika enheter och se till att desktop, mobile och surfplatta hänger samman – oavsett vilken enhet man använder sig av.
Drömmen för ett digitaliserat bolag är att ha användaren i ett inloggat läge för att kunna följa och anpassa kundresan, oberoende av vilken enhet användaren använder sig av.