
Kostnader för de anställdas motion och friskvård är normalt avdragsgilla. Om friskvården är av enklare slag kan den räknas som en personalvårdsförmån som är skattefri för den anställde. Det kan exempelvis vara enklare former av massage.
Personalvårdsförmåner som motionsaktiviteter är avdragsgillt. Du kan exempelvis köpa ett årskort på ett gym och dra av detta i företaget. Men, skattefriheten förutsätter att förmånerna erbjuds samtliga anställda och att motionsformen är av enklare slag och av mindre värde. Därmed utesluts motionsaktiviteter som anses som lyxbetonade, såsom golf, utförsåkning, segling eller ridning.
Kommentar om avdraget
Om du istället hade köpt ditt årskort på gymmet med din egen lön, hade du ju först fått betala kommunalskatt och arbetsgivaravgifter innan du betalar gymkortet. Nu slipper du det givetvis genom att medlemskortet är avdragsgillt i företaget. Således kan du lyxa till det istället och köpa ett årskort på ett dyrt gym och du betalar ju således i praktiken inte mer än ungefär hälften med dina privata pengar jämfört med om du betalat gymkortet med lön. Högsta förvaltningsdomstolen har aldrig bedömt frågan om vad som avses med mindre värde, men för ett årskort till ett gym anses gängse marknadspris åtminstone 5000-7000 kr i storstadsområdena.
Det är därmed fritt fram att välja gym och dra av allt i näringsverksamheten!
Observera dock att friskvård inte är avdragsgillt för enskilda näringsidkare och handelsbolagsdelägare, eftersom de inte räknas som anställda. Detta är en nackdel med företagsformerna enskild näringsverksamhet och handelsbolag jämfört med aktiebolag.