Quantcast
Channel: Företagande.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1216

Så undviker du företagarens vanligaste fallgropar

$
0
0
Så undviker du företagarens vanligaste fallgropar

Vad händer om din kund skadar sig på din utrustning, om du råkar förstöra kundens egendom eller om du hamnar i en rättstvist? Här är sju tips på hur du undviker egenföretagarens vanligaste fallgropar genom att teckna rätt försäkring.

En vanlig missuppfattning bland egenföretagare är att det räcker med en hemförsäkring så länge du har kontoret hemma, och att hemförsäkringen täcker skador på både ditt företags och dina kunders egendom.

En annan missuppfattning är att du som egenföretagare omfattas av kundens försäkring när du utför ett uppdrag på plats hos kunden. Men tvärtom är det ofta så att ansvaret vilar på dig om olyckan är framme och någon exempelvis skadar sig på verktyg som tillhör ditt företag. Utan rätt försäkring kan du dessutom bli ersättningsskyldig om du råkar förstöra något som tillhör kunden. Och inte heller täcker kundens försäkring skador på din egendom, så som dator, mobiltelefon eller verktyg, vare sig om du jobbar hos kunden som konsult eller som hantverkare.

Utan försäkring kan du med andra ord plötsligt stå utan arbetsredskap, möjlighet att jobba och dessutom bli betalningsskyldig. Skulle det dessutom uppstå en tvist mellan ditt företag och en kund kan det få svåra konsekvenser för dig och ditt företag.
I dessa situationer, som oftast är omöjliga att förutse, är en företagsförsäkring med ansvarsskydd ett viktigt skydd. Den hjälper dig att komma igång igen, undvika avbrott och ger dig både juridiskt stöd och ersättning för skadestånd.

Samtidigt ser alla företag olika ut och har vitt skilda behov. Därför är det viktigt att skräddarsy en försäkring som passar just ditt företag. Genom att löpande se över ditt försäkringsskydd och gå igenom dina behov tillsammans med ditt försäkringsbolag säkerställer du att du varken är över- eller underförsäkrad.

Här är sju vanliga fallgropar och goda råd om hur din företagsförsäkring hindrar dig från att falla i dem:

1. Försäkringen täcker inte de risker som ditt företag utsätts för.

Sätt dig in i de olika delarna av din företagsförsäkring och fundera över hur de möter ditt företags risker. Du kanske tecknade din försäkring för fem år sedan och har låtit den löpa sedan dess. Är det fortfarande rätt försäkring för dig?

2. Förändringar i din verksamhet och i omvärlden har gjort att din försäkring inte längre ger ett tillräckligt skydd.

Har du anställt fler medarbetare, köpt ny utrustning eller bytt upp dig till en lokal med större yta sedan du tecknade din försäkring? Ta reda på om din försäkring fortfarande har ett tillräckligt skydd efter förändringar som har skett i verksamheten eller i omvärlden.

3. Du har försäkrat egendom men glömt personskador.

Arbetsplatsolyckor kan inträffa på alla arbetsplatser. Se till att både dina anställda och företagsledningen är rätt försäkrade mot arbetsplatsolyckor.

4. Din försäkring täcker inte skador på kundens egendom.

Om du jobbar nära kund är det viktigt att din försäkring även täcker skador som du kan orsaka på kundens egendom. Undersök om din försäkring speglar de krav som kan ställas på er.

5. Din försäkring motsvarar inte ditt företags risker.

Skulle en lagerbrand innebära slutet för ditt företag? Eller är en laptop det enda arbetsredskapet som ditt företag behöver för att gå runt? Beroende på om ditt företag har små eller stora risker ser behovet av skydd olika ut. Behöver du ett katastrofskydd eller bara en drulleförsäkring?

6. Du betalar för mycket för en försäkring som du inte behöver.

Det finns bara fördelar med att ha en försäkring, så länge det är rätt försäkring. Du tjänar alltid på att uppdatera ditt försäkringsbolag på förändringar som sker. Med en öppen dialog kan du kan styra din försäkringsnivå, utvärdera och justera priset på försäkringen genom att ändra dess innehåll. På så sätt behöver du inte betala mer än vad du behöver.

7. Du blir utan ersättning vid skada eftersom du inte uppfyller kraven som ställs på dig.

Sätt dig in i gällande säkerhetsföreskrifter så att du har rätt skydd när det gäller inbrott och brand med mera. Ta reda på om ditt företag måste ha ett särskilt skydd för att hantera farligt gods.

Läs mer om företagsförsäkringar och vilket skydd ditt företag behöver


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1216

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!